Управа: 018 517-555 | Кориснички: 018 415-0975 | Расвета: 018 415-0970 | Паук: 018 217-111 |  Бесплатна линија: 0800/208-208

Ћирилица | Latinica   English
Previous Next

Део улице Ђуке Динић у зони успореног саобраћаја

Због све веће фреквенције пешака и посетилаца Тврђаве, као једног од ретких културно-историјских споменика какав наш град има, у оквиру кампање “Европска недеља мобилности“, према урбанистичком пројекту и решењем Градске управе за комуналне делатности и инспекцијске послове, део улице Ђуке Динић, од раскрснице са улицом Светог Василија Острошког до раскрснице са Шуматовачком улицом, одређен је као зона успореног саобраћаја и са једносмерним режимом кретања. Овај део улице постао је интегрисан за кретање возила и пешака, где пешаци и бициклисти имају предност кретања у односу на возила.

Зона успореног саобраћаја возила је део пута, улица или део насеља у коме коловоз користе и пешаци и возила, а возач је у обавези да се у зони успореног саобраћаја креће тако да не омета кретање пешака и бициклиста тј. брзином кретања пешака, а највише 10 км/ч. Како у зони успореног саобраћаја пешаци и возила користе исту површину, услови у саобраћају прилагођени су пешацима и бициклистима, док возила треба да се третирају као гости. У стручној литератури ове зоне називају „living streets“ или „home zone“ што говори да људи у њима треба да се осећају као код куће, те се приликом формирања ових зона посебна пажња посвећује управо „осећају као код куће“, уређењу уличне сцене дрворедима, зеленилом и мобилијарима-клупама и посебан акценат се ставља на  безбедност лица са одређеном врстом инвалидитета, како би сви корисници имали једнако право и могућност за учешће у саобраћају.

Увођење зона успореног саобраћаја је само једна од мера неопходних како би се центар града растеретио од аутомобила.

Ова посебна зона саобраћаја мора бити обележена прописаном саобраћајном сигнализацијом. Екипе Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис“- Ниш поставиле су одговарајућу вертикалну сигнализацију која означава почетак и крај зоне успореног саобраћаја и стубиће који онемогућавају паркирање аутомобила и заузимање јавне површине на тај начин.

Такође,  у оквиру програма манифестације „Европска недеља мобилности“, као и поводом ове измене режима саобраћаја, испред Београдске капије били су постављени штандови Града Ниша и Градске управе за комуналне делатности и инспекцијске послове, као организатора ове манифестације, затим Министарства унутрашњих послова и нашег предузећа, као активног учесника у недељи посвећеној урбаној мобилности, те су пролазници могли да се информишу о свим питањима које имају а која се тичу уређења у области саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре.

©2024 ЈКП Паркинг сервис Ниш - да увек има слободног места