Управа: 018 517-555 | Кориснички: 018 415-0975 | Расвета: 018 415-0970 | Паук: 018 217-111 |  Бесплатна линија: 0800/208-208

Ћирилица | Latinica   English
Previous Next

Дан без аутомобила

Традиционално, у оквиру манифестације "Европска недеља мобилности", дана 20. септембра обележен је и Дан без аутомобила. У периоду од  17.00 до 19.00 часова наши суграђани су могли да виде и створе доживљај о томе како би сам центар града и улице Генерала Милојка Лешјанина и Вожда Карађорђа тј. популарно деоница од Уреда до Суда изгледала као пешачка зона или зона кретања без емисије штетних гасова какве производи моторизовани саобраћај.

Дан без аутомобила је глобални догађај који има за циљ да нас све бар на један дан подстакне да одустанемо од свог аутомобила и користимо јавни превоз, бицикл или пешачимо. Мања употреба аутомобила у свакодневним кретањима и већа заступљеност одрживих видова кретања у градовима имају директан утицај на смањење емисије CO2, смањење саобраћајних загушења, смањење броја саобраћајних незгода, омогућавају паметније коришћење јавних површина, уштеду енергије и промоцију здравља и очувања животне средине.

Уз промоцију спорта, и професионалног и рекреативног, промоцију алтернативног превоза у односу на моторизовани вид саобраћаја не ради се само на развијању свести о ономе што се дефиницијски назива одрживи развој градова, већ је реч о покушају да се утиче на свест сваког појединца у смислу кориговања сопствених навика, а што би допринело да се на глобалном новоу побољша квалитет ваздуха који удишемо и живи квалитетније у смислу да очување еколошког система има значајан утицај на здравље сваког појединца.

Европска недеља мобилности завршава се у недељу, 22. септембра, када је програмом организатора предвиђена бициклистичка тура од Трга краља Милана до спортских терена у ОШ "Душко Радовић". Уколико сте заинтересовани да учествујете у овој тури, али не поседујете бицикл, препоручујемо нашу услугу "Паркирај и бициклирај", доступну на паркиралишту "Чаир"- паркирајте аутомобил, узмите на коришћење наш бицикл (или чак 4 - 2 за одрасле и 2 за децу) и придружите се бициклистичкој тури у недељу. Окупљање бициклиста заказано је за 10.30 ч на Тргу краља Милана.

Ове године кампањи Европске недеље мобилности придружило се 2166 градова из 45 земаља (детаљније на званичној страници Европске комисије (https://mobilityweek.eu/home/).

©2024 ЈКП Паркинг сервис Ниш - да увек има слободног места